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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
06/07/2021 |
Actualizado : |
06/07/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
GRAS; PROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE LECHE; PROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE CARNE Y LANA; UCTT |
Afiliación : |
UNIDAD DE AGROCLIMA Y SISTEMAS DE INFORMACIÓN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PROGRAMA NACIONAL DE INVESTIGACIÓN PRODUCCIÓN DE LECHE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PROGRAMA NACIONAL DE INVESTIGACIÓN PRODUCCIÓN DE CARNE Y LANA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; UNIDAD DE COMUNICACIÓN Y TRANSFERENCIA DE TECNOLOGÍA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Anticiparnos a las condiciones de estrés en bovinos de carne y leche. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, 2019, no. 58, p. 23. |
Serie : |
(Revista INIA; 58). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El estrés térmico en bovinos produce pérdidas económicas en nuestros sistemas comerciales. En condiciones de estrés térmico, los animales sufren mermas en
la producción (leche y carne), cambios fisiológicos y metabólicos que, en casos extremos, pueden causar su muerte. Si bien Uruguay no se encuentra en una zona
donde el estrés térmico para los bovinos se dé en forma sostenida y peligrosa, resultados de investigaciones de INIA han demostrado importantes pérdidas por no
disponer de mecanismos de mitigación. |
Thesagro : |
BOVINOS DE CARNE; BOVINOS DE LECHE; CLIMA; ESTRES TERMICO. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15785/1/Revista-INIA-58-Setiembre-2019-p.23.pdf
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Marc : |
LEADER 01194naa a2200229 a 4500 001 1062261 005 2021-07-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aGRAS 245 $aAnticiparnos a las condiciones de estrés en bovinos de carne y leche.$h[electronic resource] 260 $c2019 490 $a(Revista INIA; 58). 520 $aEl estrés térmico en bovinos produce pérdidas económicas en nuestros sistemas comerciales. En condiciones de estrés térmico, los animales sufren mermas en la producción (leche y carne), cambios fisiológicos y metabólicos que, en casos extremos, pueden causar su muerte. Si bien Uruguay no se encuentra en una zona donde el estrés térmico para los bovinos se dé en forma sostenida y peligrosa, resultados de investigaciones de INIA han demostrado importantes pérdidas por no disponer de mecanismos de mitigación. 650 $aBOVINOS DE CARNE 650 $aBOVINOS DE LECHE 650 $aCLIMA 650 $aESTRES TERMICO 700 1 $aPROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE LECHE 700 1 $aPROGRAMA NACIONAL PRODUCCIÓN DE CARNE Y LANA 700 1 $aUCTT 773 $tRevista INIA Uruguay, 2019, no. 58, p. 23.
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Tipo / Formato
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
27/04/2021 |
Actualizado : |
27/04/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
ARIAS, M.; CURBELO, N.; GONZÁLEZ, P.; VICENTE, E.; GIMÉNEZ, G.; GALVÁN, G. |
Afiliación : |
MARIANA ARIAS, Departamento de Producción Vegetal, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; NATALIA CURBELO, Departamento de Producción Vegetal, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; PABLO GONZÁLEZ RABELINO, Departamento de Protección Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO GIMÉNEZ FRANQUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO A. GALVÁN, Departamento de Producción Vegetal, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay. |
Título : |
Inheritance of resistance against Peronospora destructor in onion cv. 'Regia'. |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Australian Journal of Crop Science, 2020, Volume 14, Issue 12, Pages 1999-2009. OPEN ACCESS. Doi: |
ISSN : |
1835-2693 |
DOI : |
10.21475/ajcs.20.14.12.2883 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Published, December 2020.
The first author acknowledges the postgraduate fellowship from Sistema Nacional de Becas, Agencia Nacional de Investigación e Innovación (SNB-ANII), Uruguay. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Onion downy mildew (DM) caused by Peronospora destructor is a very destructive leaf disease. Genetic resistance is an economic and environmentally friendly way of disease control. In this research, the segregation of DM resistance was analysed in six offspring from crosses between national cultivars and the cv. ?Regia?, a partial resistance source. F1 plants were self-fertilised, and F1S1 derived progenies were evaluated. The segregations in DM severity were skewed towards susceptibility, with transgressive segregation in five of six progenies. The recessive inheritance could be associated with loss of susceptibility mechanisms. In another experiment, the response of advanced F1S2 lines ?Regia? x ?Pantanoso del Sauce? were evaluated two times (August and November 2017) in DM disease severity, DM histological quantitative differences, and agronomic traits. F1S2 lines, which have had an earlier selection process, presented an intermediate DM severity between the parents. Disease severity was positively correlated with histological differences in the proportion of infected stomata. ?Regia? presented the lowest DM severity and the highest percentage of healthy stomata. Most resistant F1S2 lines did not differ from control cultivars in bulb yield, bulb quality traits and postharvest behaviour, and could be the basis to develop a DM resistant cultivar in comparison to currently grown cultivars.
© 2020. All Rights Reserved. |
Palabras claves : |
'Dulce'; 'INIA Casera'; 'INIA Fagro Dulce'; 'Pantanoso del Sauce CRS'; 'Pantanoso'; Oomycete; Partial resistance; Recessive resistance; Transgressive segregation. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
URL : |
https://www.cropj.com/arias_14_12_2020_1999_2009.pdf
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Marc : |
LEADER 02604naa a2200325 a 4500 001 1061996 005 2021-04-27 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2693 024 7 $a10.21475/ajcs.20.14.12.2883$2DOI 100 1 $aARIAS, M. 245 $aInheritance of resistance against Peronospora destructor in onion cv. 'Regia'.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aArticle history: Published, December 2020. The first author acknowledges the postgraduate fellowship from Sistema Nacional de Becas, Agencia Nacional de Investigación e Innovación (SNB-ANII), Uruguay. 520 $aABSTRACT. Onion downy mildew (DM) caused by Peronospora destructor is a very destructive leaf disease. Genetic resistance is an economic and environmentally friendly way of disease control. In this research, the segregation of DM resistance was analysed in six offspring from crosses between national cultivars and the cv. ?Regia?, a partial resistance source. F1 plants were self-fertilised, and F1S1 derived progenies were evaluated. The segregations in DM severity were skewed towards susceptibility, with transgressive segregation in five of six progenies. The recessive inheritance could be associated with loss of susceptibility mechanisms. In another experiment, the response of advanced F1S2 lines ?Regia? x ?Pantanoso del Sauce? were evaluated two times (August and November 2017) in DM disease severity, DM histological quantitative differences, and agronomic traits. F1S2 lines, which have had an earlier selection process, presented an intermediate DM severity between the parents. Disease severity was positively correlated with histological differences in the proportion of infected stomata. ?Regia? presented the lowest DM severity and the highest percentage of healthy stomata. Most resistant F1S2 lines did not differ from control cultivars in bulb yield, bulb quality traits and postharvest behaviour, and could be the basis to develop a DM resistant cultivar in comparison to currently grown cultivars. © 2020. All Rights Reserved. 653 $a'Dulce' 653 $a'INIA Casera' 653 $a'INIA Fagro Dulce' 653 $a'Pantanoso del Sauce CRS' 653 $a'Pantanoso' 653 $aOomycete 653 $aPartial resistance 653 $aRecessive resistance 653 $aTransgressive segregation 700 1 $aCURBELO, N. 700 1 $aGONZÁLEZ, P. 700 1 $aVICENTE, E. 700 1 $aGIMÉNEZ, G. 700 1 $aGALVÁN, G. 773 $tAustralian Journal of Crop Science, 2020, Volume 14, Issue 12, Pages 1999-2009. OPEN ACCESS. Doi:
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